Wycieczka do piekarni Wojtpol
Uczniowie klas II i III wzięli udział w wycieczce do lokalnej rodzinnej piekarni „Wojtpol” Wojciech Rochalski.
Dzięki uprzejmości właścicieli, a w szczególności dzięki fachowej wiedzy pana Damiana Rochalskiego dzieci poznały wiele tajników zawodu piekarza. Poznały różne rodzaje mąki, z której można zrobić pyszny i zdrowy chleb. Mogły powąchać zakwas, dotknąć mąkę, ciasto.
W piekarni wszystko było ciekawe: ogromne misy na ciasto, wózki z upieczonym chlebem, krajalnica i wielkie łopaty do wyciągania pieczywa. Największe wrażenie wywarł na dzieciach ogromny piec, który miał wiele poziomych drzwiczek. Dowiedzieliśmy się w jakiej temperaturze i w jakim czasie pieczony jest chleb.
Ponadto dzieci miały niebywałą okazję, nie tylko zobaczyć jak wypieka się chleb, ale także mogły uformować własne bułeczki, które później zjadły z apetytem. Nie musimy dodawać, że uczniowie byli tą wizytą zachwyceni.
Właściciel piekarni bardzo zainteresował dzieci zawodem piekarza, a także przekazał im wiele ciekawostek związanych z jego pracą. Dziękujemy bardzo.